Čas (nejen) psychopatů

head-5161505_640

Psychopatů – tedy správně lidí trpících disociální poruchou osobnosti – je ve společnosti odjakživa vždy stabilní procento.

Ať se pohybujeme kdekoli, je prakticky nemožné se těmto antisociálním parazitům zcela vyhnout – je možné, že mezi ně patří náš soused, nadřízený, volený politik nebo v horším případě rodinný příslušník. Citace z knihy Radkina a Františka Honzákových Čas psychopatů.

Na toto téma se objevuje v poslední době mnoho článků a knih a jeden má pocit, že je psychopaty obklopen. No, tak zlé to zase není. Ale setkání s takto narušeným člověkem, navíc, pokud má vliv, je fakt o strach. Není totiž proti němu téměř obrana. Snad jediná – vyhnout se mu. Takový člověk téměř vždy získává navrch. Dokáže zjevné lži podat tak, že i přemýšlivý člověk znejistí, zda svět, jak ho viděl doteď, je skutečně takový. Tomu nám může pomoci kniha Hadi v oblecích.

V knize Čas psychopatů se velice spolehlivě a zároveň vtipně (jak to Radkin Honzák umí) dozvíme o psychopatech mnohé. Například, že psychopat může působit i pozitivně. Že může manipulovat s lidskou myslí správným směrem. Ale upřímně, ze všeho nejlíp bude, když si uchováme mysl svoji, nezmanipulovanou:-)

Karel Kratochvíl