Kdo vládne Česku?!

Kdo vládne Česku?!

"Státu vládnou knihkupci a vinaři", přečetl jsem si v jednom prestižním týdeníku. Ta věta mě pobavila, protože na knihkupce a na knižní kulturu obecně každá předchozí vláda spíše kašlala. Byla to samozřejmě narážka na vládní konsolidační balíček, v němž se mj. praví, že na knihy bude v budoucnu nulová DPH a na tiché víno nulová spotřební daň.

Taky jsem si to hned u kamarádů, podnikajících v jiném odvětví, pěkně vyžral. Jako že jedna skupina podnikatelů bude zvýhodněna oproti druhé apod. Jasně, je to legitimní pohled, ale existuje i pohled jiný. Knižní trh se totiž celá léta drží jentaktak nad vodou a pokud v něm někdo nezávislý chce podnikat, nemůže rozhodně pomýšlet na nějaký významný ekonomický profit.

Nulová sazba DPH bude znamenat nejen udržení vysoké kvality vydávaných knih – myšlena i grafická úroveň, ale i vydávání publikací pro minoritní skupiny čtenářů. A taky naši kvalitní spisovatelé, překladatelé, redaktoři, grafici... nebudou třeba muset své "řemeslo" provádět na vedlejšák. Česká knižní kultura je ve světovém měřítku vskutku unikátní a toto je jasný signál, že chceme ve své zemi být sečtělými, vzdělanými a nechceme, aby se z Česka stal buranistán.

Že ne...:-) a neznám moc fajnovějších činností, než se začíst do pěkné knihy se sklenkou vína v ruce.

Karel Kratochvíl