Knihkupec a autocenzura

Asi není obvyklé, aby obchodník (i knihkupec) posílal ven informaci, co v nabídce nemá!

Výstražná žárovka nám nad hlavou zablikala ve chvíli, kdy jsme z tisku zjistili, že se Miloš Zeman po letech opět pustil do publikování svých mouder a vtěsnal je do knihy s tajemným názvem Spiknutí. Prý to má být o odhalení spiknutí, které proti němu osnovala proradná pražská kavárna a BISka, když se po volbách 2021 nacházel několik týdnů v limbu. Prý na křtu knihy zazpívala i Jiřinka Bohdalová.

I vyhozený, provařený a bezskrupulózní marketér Mára Prchal, který se neštítí vůbec ničeho, má novou knihu. Chce v ní národu sdělit, jakou má duši... ten národ.

No, a proč tohle vlastně píšu. Možná jen proto, že tyhle knihy v našem Knihkupectví Jana Zábrany bude zbytečné hledat, protože jsme úplně výjimečně zatahali za provázek autocenzury a tyhle věci prostě v nabídce nemáme. Problém autocenzury jsme měli občas v hlavě po celou dobu existence našeho knihkupectví.

Samotné slovo cenzura zní strašlivě, máme ještě v paměti pravou státní cenzuru, díky které nebylo téměř co číst a co poslouchat. Na druhou stranu máme nějakou historii a dobré jméno spojené s tím nejlepším co Vysočina dala naší zemi, ve smyslu literárním. Není to často, kdy se rozhodneme takto nějakou knihu bojkotovat, ale občas holt musíme:-)

Pamatuji si, když před lety vyšel Hitlerův Mein kampf. To bylo ještě před tím, než Knihkupectví Jana Zábrany vzniklo, takže tento problém jsme řešit nemuseli. Neuvěřitelný kšeft, knihu si kupovali i lidi, kteří si do té doby nevšimli, že existují specializované obchody s knihami. Podle tehdejších čísel to vypadalo jako Hitler do každé rodiny. Pamatuji si také na knihkupce, kteří ten byznys oželeli a zachovali si tvář a úroveň. Na výlohy svých obchodů prostě vyvěsili informaci, že Main kampf nemají a mít nebudou.

Naštěstí vychází mnoho opravdu skvělých knih, které naopak vystrkujeme do výlohy knihkupectví nebo na homepage našeho webu www.knihy-zabrana.cz, ale o tom budu psát zase někdy příště.

Přeji hezké dny,

Karel Kratochvíl, rodinné Knihkupectví Jana Zábrany v Humpolci