Davidové a Goliáši

V sobotu 16. března jsme se vypravili do Prahy do Kampusu v Hybernské ulici, kde proběhl první letošní BookFest Praha 2024. Jednalo se o představení malých nezávislých nakladatelství, které vydávají knihy mimo mainstreamovou oblast. Knihy, na které tzv. řetězce kašlou, protože se třeba nedají tak snadno zařadit. Většina těchto nakladatelů si své tituly hýčká a dává jim maximum, vč. grafiky, kvalitních překladů atd. 

Musím říct, že to bylo moc příjemné odpoledne. Jednak je tam sympatická kavárna s dobrým kafem i pivem. Chvilku nám trvalo, než jsme prostor Bookfestu našli, přestože vchod byl přímo z ulice (naše kroky totiž nejprve neomylně směřovaly právě do kavárny vyzdobené výjevy z Rychlých šípů, včetně Dlouhého Bidla a Bohouše).

Setkali jsme se s milými lidmi, kteří svoji nakladatelskou činnost dělají opravdu především z entuziasmu, obvykle v jednom, či dvou lidech. Je fakt, že jejich knihy mají opravdu úroveň, i když by se daly obsáhnout do všech možných žánrů od beletrie, filosofe, přes literaturu faktu, dětskou literaturu až pro komiksy. Sympatické taky je, že si hledají cestu ke čtenářům mimo zavedené distribuční společnosti a především nechtějí své knihy nechat degradovat na "zboží", jež je pak předmětem různých megaakcí u společností, kterým je úplně fuk, s čím obchodují.

V našem knihkupectví, které existuje již 23 let, chceme mít zastoupeny právě i tyto věcičky, mnohdy pro fajnšmekry, ať už se jedná o graficky náročné knihy pro děti, undergroundové sci-fi, či společensko kritické eseje. Myslím, že v příštím blogu již budu moci představit konkrétní nakladatele i jejich tituly, které budou k dostání jak v našem humpoleckém knihkupectví, tak na našem webu.

Jednou, před lety řekl jeden zcela bezvýznamný politik a syntetický hnojař A. Babiš, že malí podnikatelé jsou jen kecy a klišé. Je to pouze jedna z pitomostí přezíravých ignorantů. Je totiž znát, když se věci dělají srdcem:-)

Přeji hezké dny,

Karel Kratochvíl, rodinné Knihkupectví Jana Zábrany v Humpolci