Ozvěna knihkupcových Vánoc

Třiadvacátý rok třetího tisíciletí máme za sebou a vrcholem knihkupecké sezóny byly opět Vánoce. To je čas, zejména ten adventní, kdy většina lidí křesťanského světa tráví dny a večery sháněním dárků, kterými chce potěšit své blízké pod vonícím jehličnanem. Nákupem dárků samotných pak člověk udělá radost i obchodníkům, knihkupce nevyjímaje.

Vybrat si ovšem ten správný obchod, ať už kamenný či ten virtuální vůbec není snadné. Někde již dva měsíce před Vánoci probíhá nepřetržitě Black Friday, jinde lákají na mega, mega... cokoliv a jinde zas spoléhají, že se nebohý zákazník nebude schopen vymotat ze zákrut a všelijakých odboček, uřvaných bannerů a jiného psychického týrání. Že raději kapituluje a nějakou tou stovkou či tisícovkou se vykoupí. Systém ho pak vyplivne se sladkým pozdravem, který mu bude hučet v hlavě ještě pár následujících nocí.

Musím říci, že ten měsíc před Vánoci jsme si v našem rodinném Knihkupectví Jana Zábrany opravdu užívali. Přišlo mi, že tentokrát byli zákazníci daleko více v pohodě, bez stresů a nervozity a vlastně tu pohodu přenášeli i na nás. Nebo to bylo naopak? No, ať už jakkoliv, bylo to moc fajn a domů jsme chodili sice trošku unavení, ale s chutí do další činnosti... výroby cukroví. Tenhle strašák všech zodpovědných hospodyněk a hospodářů jsme opět vyřešili cestou pohody a nejmenšího odporu. Nic jsme nepekli, nicméně jsme vyrobili sto sedm vosích hnízd, podobný počet takových těch moc dobrých kakaových kuliček s oříšky a dvě fantastické čokoládové tlačenky. Do všech těchto dobrot, krom jiného, přišlo ještě přiměřené množství metaxy, která ještě sama o sobě zpestřovala celý proces výroby.

Štědrý den pak korunovalo rozdávání těch potěšení, z nichž mnohé (knihy), jsme si nadělili sami. Byly to například rozhovory s Pavlem Zajíčkem pod názvem Radost je lehkost, vánek, studená voda, Toyen – první dáma surrealismu od Andrey Sedláčkové, novinka Radky Denemarkové Čokoládová krev, kniha židovských příběhů z Vysočiny Tady nikdo není, jen já od Miloše Doležala a krásná kniha básniček Tomáše Peřiny s fantastickými ilustracemi Františka Skály Tam uvnitř něco je, která je bohužel již rozebrána.

Třeba čtenáři poslouží jako inspirace a my se opravdu budeme snažit tyto inspirace naplnit a vybírat do sortimentu i nějaké ty další perličky, třeba i pozapomenuté:-)

Karel Kratochvíl z humpoleckého Knihkupectví Jana Zábrany